Az esküvő szervezés néha küzdelmes

2022.09.06

Sokszor látom pároknál, hogy megint problémába ütközött, valami megint elromlott, valaki megint visszamondta, vagy valaki megint egy kilátástalannak tűnő problémára keresi a megoldást.


Esküvőt szervezni rohadt nagy feladat, tele van akadályokkal, buktatókkal, amik nem csak stresszessé teszik a készülődést, de könnyen akár veszekedéshez, konfliktusokhoz, sértődöttséghez is vezethet, vagy egész egyszerűen egy olyan keserű szájízt hagy benned, hogy már most utálod az egészet.


De mindig gondolj arra, hogy az esküvőszervezés kicsit olyan, mint mikor az ember sportol.


Valamilyen szinten minden ember űzött, vagy próbált már ki különböző sportokat, az elején ugye izgalmas, tele újdonsággal viszont jó esetben kristálytisztán látod, hova is akarsz eljutni. Szóval ha valaha részt vettél már szinte bármilyen edzésen, ami keményebb volt, mint egy alsós tesióra, akkor valószínűleg találkoztál már azzal a jelenséggel is, hogy a testmozgás néha bizony kifejezetten kellemetlen dolgokkal jár. Izomláz, maxolás, még egy kör, még egy km, vagy akár egy hatalmas pofára esés... szépen lassan megjelennek itt is azok az akadályok, amik látszólag megkeserítik az életed.


Kezdőként egy sportban -még ha nem is feltétlenül teszi fel magának az ember-, az egyik legnagyobb kérdés pedig az, hogy hogyan tedd túl magad ezen?


Szívesen mondanám, hogy idővel kellemes lesz, mikor az utolsó ismétlést csinálod, mikor lila foltokkal ébredsz, vagy ha épp összeveszel a pároddal az asztaldíszek masninájank színén, de sajnos nem így van. Ezek továbbra is a kevésbé jó dolgok közé fognak tartozni.


Viszont van rá megoldás, tulajdonképpen két út van előtted.


A legegyszerűbb megoldás, hogy az első pár edzés, buktató, vagy fájdalmas élmény után elkönyveled, hogy ez nem neked való, ez az egész egy szar, kisétálsz az ajtón vissza se nézve és valószínűleg leéled az életed anélkül, hogy hasonlóan kellemetlen érzéseket kéne átélned. Megteheted, elsétálhatsz, feladhatod. Vagy választhatod a másik utat...


A másik lehetőség, hogy megtanulsz vele együtt élni, alkalmazkodsz és a megoldásra törekszel. Az ember egy elég szívós teremtmény, kibírja ezeket. Az élet legtöbb területén amúgy is arra törekszünk, hogy kellemesen érezzük magunkat, a munkában, párkapcsolatban, otthon... de ha el tudod fogadni, hogy néha kellemetlen, jobban érdekel egy új mozgásforma és az eredmény, ha ki mersz lépni a komfortzónádból rá fogsz jönni, hogy nem is vagy üvegből. Rájössz, hogy ez az egész egy remek szórakozás, jófej emberekkel, ahol ha néha ugyan kellemetlen dolgok is történnek, összességében felettébb jó móka. Egy napon pedig arra ébredsz, hogy megdöntöd az egyéni rekordodat, a nyakadba akasztanak egy érmet, vagy éppen eléred azt a formát, amire mindig is vágytál. Arra a pár kellemetlen pillanatra meg már nem is emlékszel.


Ugyanilyen az esküvőszervezés. Rengeteg kellemetlen, idegörlő dologgal találkozhatsz. A végeláthatatlan keresgélés, a portfóliók böngészése unalmas, mikor meg már pont megvan valami, de visszamondják, rettenetesen idegesítő, de lesz olyan, ami kifejezetten kellemetlen sőt, talán fájdalmas lesz, rengeteg akadályt kell leküzdened neked is, mire eléred a célod. De ha nem adod fel, ha kitartasz amellett, amit elképzeltél, ami jelen esetben egy csodálatos esküvő amikor a szerelmet ünneplitek, akkor mire a végére értek, mikor ott sétálsz a sorok között már nem is fogsz emlékezni rá, hogy szinte végig veszekedtél az anyósoddal a szervezés alatt, hogy alig találtad meg álmaid ruháját és az se fog többet az eszedbe jutni, hogy milyen göröngyös úton jutottál el idáig.


Lehet, hogy jelen pillanatban úgy érzed, hogy kilátástalan a helyzet, lehet ideges vagy mert épp visszamondta a cukrász, vagy elkeseredtél mert a fodrász elszúrta a hajadat, de ha a cél lebeg a szemed előtt, akkor legbelül tudod jól, hogy ezt is meg fogod tudni oldani.


Rengetegszer mesélnek a párok arról, hogy milyen nehéz is a szervezés, mennyi munkát és energiát igényel, mi az ami már majdnem elromlott és mi az amitől rettegnek. Amikor viszont ott vagyunk, mikor elkattintom már az első képkockákat, mikor visszanézem a képeket, ez már nem látszik. Az összes stressz, az összes beleölt energia, sőt még a konfliktusok is már a múlté. A végén, minden nehézség ellenére ott állnak ketten, boldogok, jól érzik magukat, táncolnak és irgalmatlanul szeretik egymást.


Szóval aki ezekben a pillanatokban készülődik, akinek valamilyen problémán vagy megoldáson pörög az agya, annak kitartás! Ha most még azt is érzed néha, hogy nehéz, stresszes, áldozatokat követel, tarts ki, ne add fel, mert amikor már túlverekedtétek magatokat a nehezén, mikor eljön a nagy nap, rájössz, hogy bármi is volt az ára, bármilyen göröngyös is volt az út... totál megérte!