Hogyan válassz esküvői helyszínt?

2024.02.10

Az esküvői helyszín megválasztása nagyon fontos lépése az esküvő szervezésnek. Miért? Egyrészt a helyszín fogja adni az alap hangulatot, befolyásolja az egész napot és természetesen a további lehetőségeidet is. Másrészt pedig ezt foglalod majd le Te is elsőként, a helyszíntől függően  alakulhat a végső dátum és ettől függően tudsz majd más ajánlatokat kérni és haladni a szervezéssel is.

Hogyan válassz hát helyszínt életed egy meghatározó napjához?

Az esküvői helyszínnél, pont ahogy az esküvőd más részeinél, nagyon fontos a saját elképzelés. Ha Te mindenképp a budai várban képzelted el a nagy napot, nem érdemes Debrecenben nézelődni és fordítva. Ugyanígy, ha Te a Tisza partján szeretnéd a szertartást, inkább ne Győrben keress helyszínt. - Tudom, tudom... - Most azt gondolod, hogy ez elég triviális és ha hasonlóan hasznos tanácsok érkeznek, inkább megspórolod a drága idődet és bezárod az egész oldalt. 

Nos, valóban egyértelműnek tűnhet, de mégsem mindig az. Van, akit befolyásolnak a szokások, az, hogy másoknak megfeleljen, van, akit a pénztárcája tart vissza valamitől és van olyan is, akinek nincs még teljesen kiforrott elképzelése. Ha Te még csak a közelében sem jársz a megoldásnak érdemes tovább olvasni, de ha már vannak ötleteid, akkor is fogsz kapni néhány szempontot, ami segíthet a végső választásban.

Az esküvői helyszín és a létszám

A következő, amit mindenképp figyelembe kell venni, az a létszám. Amennyiben neked az előző példához hasonlóan egészen konkrét elképzelésed van, akkor a vendégek számát kell ehhez igazítani, ha viszont a vendégek nagyjából megvannak, vagy esetleg fix, akkor helyszínt is ahhoz mérten kell keresni. 10 fős esküvőre turai kastély kicsit nagy (de persze miért is ne?!), 250 fős esküvőre ugyanaz a helyszín pedig értelemszerűen nagyon picikének fog tűnni.


A legtöbb esküvői helyszín már a honlapján feltünteti a befogadóképességét, de itt is nyitott szemmel kell járnod. Ülő fogadás, vagy álló, külső-, vagy belső helyszín? Van esetleg mód arra, hogy valahogy bővítsünk? De azt is figyelembe veheted, hogy körasztalos ültetés esetén általában sokkal kevesebb ember fér el.


Ha ez a kettő megvan, akkor nagyjából csak a pénztárcád szabhat határt, de erről a nemsokára még lesz szó.


Most inkább nézzük meg, milyen egyéb gyakorlati szempontokat érdemes figyelembe venni a helyszínválasztás során...

 • Mire akarjuk használni? Szertartás, vacsora, lagzi, szállás, minden egyben?

 • Kell-e egyáltalán szállás?

 • Ha igen, itt is fontos, hogy hány főre?

 • A helyszín tudja-e biztosítani?

 • Ha nem, akkor hol lenne a közelben erre lehetőség?

 • Hogyan jutnak oda és haza a vendégek?

 • Milyen a megközelíthetőség?

 • Van-e elég parkoló?

 • Van-e tömegközlekedés?

 • Van-e arrafelé sofőr vagy taxi szolgáltatás?

 • Van-e saját dekoros, esetleg bérelhető dekor? (pl van-e saját boldogság kapujuk, vagy külön kell bérelni?)

 • Van-e elég szék, asztal vagy bármilyen egyéb eszköz egy fogadáshoz, vacsorához?

 • Vannak-e kellékek az állófogadáshoz?

 • Vannak-e terítők?

 • Van-e saját hangosítás?

 • Van-e saját fénytechnika?

 • Van-e konyha?

 • Kell-e külön catering?

 • Milyen a konyha?

 • Van-e személyzet? (hostess, pincér, felszolgáló, pultos…)

 • Van-e valaki, aki a rendezvényekért felelős, akit személyesen fel lehet keresni bármivel?

 • Van-e bármilyen szabályozás, amit figyelembe kell vennetek? (vannak helyek, ahol például nem engedélyezik beltérben a csillagszórókat, vagy egyéb pirotechnikai eszközöket)

 • Van-e bármilyen kizárólagos szolgáltató? (Például nem lehet odavinni külsős catering céget)

 • Van-e dugódíj, ha saját italt vinnétek be?

 • Összességében van-e igazából bármi olyan, ami plusz költséget jelenthet?

Némelyik pont talán itt is triviálisnak tűnik, de hidd el, nem mindig olyan egyértelmű.

Ha viszont találtál egy szimpatikus esküvői helyszínt, ami minden feltételnek látszólag megfelel, mielőtt lecsapnál rá, állj meg megint egy fél percre és képzeld el, mi hol lesz. Hogy lesz berendezve? Mekkora lesz a tánctér, hova kerül majd az édesség, hol lesz a fotósarok… bármit. A helyszínnek valószínűleg lesz javaslata, bevált praktikái, de ahogy édesapámtól tanultam "mérj kétszer, vágj egyszer", vagyis sokkal egyszerűbb kész tervvel nekifogni, mint aznap szenvedni, hogy nem fér el valami. (Igen, sajnos már láttam ilyet. Például a szelfigép közvetlenül a bárpult mellett nem olyan praktikus, mert mindkettő igen népszerű zarándokhely az este folyamán.)


Viszont, ha ez is megvan, ha tényleg minden kritériumnak megfelel, csapj le rá. A legtöbb, igazán jó helyszín, nagyon hamar betelik, nem véletlen. Érdemes minél hamarabb lépni az ügyben.


Persze pénztárca szempontjából van, hogy érdemes lehet elgondolkodni a szabadtéri, a sátras, vagy akár egyéb alternatív lehetőségeken is, amik nem kifejezetten esküvői helyszínek.


Nem fogom tudni megmondani mit csinálj, de voltam már esküvőn fillérekért bérelt balatoni strandon és partszakaszon, erdei tisztáson, piknikező helyen vagy egy egyszerű szőlőben, hobbi "borászat" mellett. És mind fantasztikus választásnak bizonyultak annak ellenére, hogy egyik sem tipikus esküvői helyszín.


Ezeknek a helyeknek hatalmas előnye és egyben hátránya, hogy nem feltétlen erre lettek kitalálva, nem eszerint üzemeltetik és ha találsz egy szimpatikusat sem biztos, hogy nem vet fel újabb problémát (szállás, étel, közlekedés, infrastruktúra), cserébe viszont rettenetesen hangulatosak, különlegesek és általában nagyságrendekkel olcsóbbak.


Az alábbiakban megosztom azokat a helyszíneket, amiket én az évek alatt a legjobban szerettem. Ahol gyönyörű a környezet, ahol esetleg profi és segítőkész a személyzet, ahol igazán hangulatos lehet a Te esküvőd is.


Tópart Hotel - Balatonvilágos

Arcanum Hotel - Békéscsaba

Marriott Hotel - Budapest

Öböl ház - Budapest

Konyhakert Bisztró és Bár - Balatonszepezd

"Csónakház" - Balatonszepezd


Mi az ami belefér és mi az, ami nem?

Valószínűleg Te is belefutottál már az Esküvői Facebook csoportok nemes intézményébe. Nos valamelyik ilyen csoport hetedik bugyrában létezik valaki (nem jegyeztem meg ki, de nem is fontos), akinek a szavai mélyen belém égtek... "Az álmaidnak csak a pénztárcád szab határt".

Nagyon hangzatos, nagyon teátrális, szinte magával ragadja az embert, de ha egy pillanatra is belegondolunk, rájövünk, hogy rettenetesen negatív és kiábrándító ez a néhány szó...

Vajon mennyi álom maradt volna a fiókban, ha mindenki így gondolkodna? Vajon mennyi találmány, élmény és emlék maradt volna csak álom, ha mindenki így gondolkodna? 

Annyi igazság mindenképp van a dologban, hogy noha az esküvő pénzbe fog kerülni, sőt, akárhogy matekolunk, általában nem kevés pénzbe. Ennek ellenére mégis azt mondom, hogy ne szabj határt az álmaidnak! Merj nagyot álmodni! Természetesen, ha Neked ez az egész nem annyira fontos, ha megelégszel valami mással, ha kész vagy kompromisszumokat kötni, akkor nem kell hatalmas költségekbe verned magad!

Viszont, ha tényleg van egy álmod, ha nem tudsz valamit kiverni a fejedből, ha szüntelen ott motoszkál és nem hagy nyugodni, akkor tegyél érte. A pénz csupán egy eszköz... egy erőforrás. Amikor elmész reggel dolgozni, beváltod az idődet és a szakértelmedet erre az erőforrásra. És amikor pizzát rendelsz, ezt az erőforrást váltod be ételre. De ugyanezt az eszközt használod, mikor elmész tankolni, vagy csak leugrasz a boltba egy tejért.

Tudom, mondani könnyű. Ha van, akkor semmi sem drága. De ugyanezt az erőforrást váltod be mikor megveszed az új telefonod, vagy megveszed azt a gyönyörű cipőt, amivel már 2 hónapja szemezel. És itt vissza is térünk az első pontra... ha igazán fontos, ha ez a vágyad, ha bármit megtennél érte, miért ne spórolnál? Miért ne teremtenéd meg azt az erőforrást, amit be tudsz váltani egy álomra? A pénztárcád semmilyen álomnak nem szabhat határt! 

Csak azt kell kitalálnod, hogy mit vagy hajlandó megtenni érte? Mit kell megtenned érte? Egy kis túlóra? Esetleg egyel több ügyfél, vagy pár extra eladás vinteden? Megéri-e várni még 2 hónapot, ha akkor valóra válthatsz egy álmot? 

Ez nem csak a helyszínre vonatkozik, sőt nem is csak az esküvődre... De attól még igaz!

Merj álmodni!

(És még én mondom, hogy teátrális... 😅)