Megkérték a kezem, hogyan tovább?

2022.07.27

Ha épp nemrég volt az eljegyzésed, ráadásul igent is mondtál, akkor első körben gratulálok! Másodszor pedig biztos, hogy már meg is fordult a fejedben... na de hogyan tovább?

Nem fogok hazudni, az esküvőszervezése elég stresszes, de most megválaszolok pár kérdést, amivel kicsit könnyebb lesz nekilátni.

Mindenek előtt leszögezem, hogy nincs két egyforma esküvő, mindenkinek más az elképzelése, a terve, lehetetlen univerzális receptet adni, de az első lépésekben segíthetek.


-1. lépés

Vegyél egy mély levegőt, dőlj hátra és élvezd ki! Persze, egy esküvő sem szervezi meg magát és tuti izgatott is vagy, ezerrel pörög az agyad, de épp egy olyan élményben van részed, amire emberek milliói vágynak. Megtaláltad életed párját és épp most döntöttetek... összekötitek az életeteket. Épp olyan dolog történt veled, amire nők milliói várnak. Eljegyeztek! Élvezd ki, kényelmesedj bele kicsit, örülj neki, légy boldog. Pár héttel később ugyanúgy el tudod kezdeni a szervezést. Én még egy esküvőt se láttam, ahol ne várták volna meg a menyasszonyt, ne félj, nem fogod lekésni!0. lépés

Álmodj nagyot, találd ki mit szeretnél! Nem kell egyből matekozni, nem kell egyből tortát keresni vagy az asztaldíszek masniját kiválasztani... üljetek le együtt és vázoljátok fel, milyen nektek az álomesküvő. Mitől lesz egyáltalán álom az az álomesküvő? Ha ezt egy kellemes vacsora vagy jó kis program közben beszélitek át, nem csak hatékonyak lesztek, de jól is érezhetitek magatokat.1. lépés

Budget. 

Bárki bármit mond, az esküvő nagyon fontos része, hogy mennyit szánsz rá. Egyszerűen megkerülhetetlen a kérdéskör, hiszen ezen rengeteg minden múlik. Mennyiből jön ki az álomesküvő? Mennyiből tudsz gazdálkodni? Mennyit szánsz rá?

Persze fontos kérdések, de fontos az is, hogy helyén kezeld a kérdését. A pénz egy eszköz. Egy eszköz, ami felváltotta a csere kereskedelmet. Ezt az eszközt kell befektetned, akárhányszor elmész a boltba, akárhányszor új ruhát veszel, vagy felkapcsolod a villanyt.

Ez az amivel megvalósíthatsz dolgokat. Ha új kocsit szeretnél valahogy megtermeled, ha enni akarsz, megtermeled, ha költözni szeretnél, szintén.

Éppen ezért, bár nagyon is fontos kérdéskör, rengeteg probléma és stressz forrása lehet, ne ezen rágódj minden percben. Próbáld kicsit lazán kezelni, próbálj úgy gondolni rá, hogy amire igazán szeretnéd, ami igazán kell, arra eddig is megoldottad. Ha tényleg szeretnél valamit, ezután is meg fogod oldani. Valaki százezreket költ telefonra, pedig ugyanazt tudja, mint egy olcsóbb társa. Neki az volt a fontos. Neked mi a fontos?2. lépés

Döntsük el, kell-e szervező, vagy megoldjuk magunk?

Itt, némileg kapcsolódunk az előző témához. Egy profi szervező, ahogy minden más, szintén pénzbe kerül. Viszont. Itt is előkerül, hogy a pénz csak eszköz. A szervező pedig az idejét, az energiáját és nem utolsó sorban a tudását és tapasztalatát adja ezért. Jó eséllyel egy ember egyszer szervez esküvőt. Ez nem véletlen egy külön szakma. Ha van rá időnk, hogy kitanuljuk, hogy kitapasztaljuk, hogy mindennek utána járjunk, akkor hajrá, meg fogod tudni oldani. Rengeteg ember megcsinálta már, neked is siekrülni fog. Ha viszont mérlegre teszed a pénzt és a beleölt időt, akkor már reálisan látni fogod, hogy talán mégsem akkora butaság egy szervező. Lehet elkéri a pénzt, de cserébe nem csak nyersz egy csomó időt, de a tapasztalatát, kapcsolatait, a tudását is megkapod. A kérdés csak annyi, mi ér neked többet, a pénz, ami jön és megy, amiből képes vagy újat teremteni, vagy az időd?


3. lépés

Sodródj az árral. Tűzzetek ki egy napot, keressetek egy szép helyet, vegyétek kézbe a dolgokat. Nem kell mindennek azonnal meglennie. De ha az első pár lépésen végigmentetek, elég valószínű, hogy van egy keret, amiben már gondolkodni tudtok. Amire el tudtok kezdeni építeni. 


De a legfontosabb... élvezzétek! Nem fogok hazudni, lesznek nehéz pillanatai, lesznek csalódások és kompromisszumok, de végeredmény meg fogja érni és pont mint az esküvő, maga a szervezés is egyszeri és megismételhetetlen.