Esküvőszervezés 35 lépésben

2024.01.31

Ha ide tévedtél elég esélyes, hogy épp az esküvőd szervezed, vagy legalábbis már tervezgeted... Szintén elég nagy az esély arra is, hogy még sosem csináltál ilyet. Nem fogok hazudni, nem mindig lesz könnyű, de ha ügyesen csinálod, kifejezetten jó móka is lehet. 


Mennyi ideig tart megszervezni egy esküvőt?

Erre nincs pontos válasz. Függ az erőforrásaidtól, az elképzeléseidtől, attól, hogy mennyi időt tudsz rászánni a mindennapokban, függhet attól, hogy mennyi segítséged van, de akár attól is, hogy mikorra tervezed a nagy napot. 

Általánosságban viszont el lehet mondani, hogy minél több időd van rá, annál nyugodtabban, kényelmesebben teheted ezt meg. 10-12 hónap többnyire egy jó időintervallum, de voltam már 3 hónap alatt szervezett esküvőn is, ami teljesen flottul ment.


Ez egy olyan általános útmutató, amit vonalvezetőként használhatsz, ami segíthet belekezdeni, vagy sorrendet állítani. De mindenképp vedd figyelembe azt, hogy Te miként képzeled el az esküvőd.


Kezdjünk is neki...

1. Eljegyeztek, élvezd ki! ❤️

Akárhogy nézzük, ez egy hatalmas dolog! Nők milliói álmodoznak ebben a pillanatban is arról, ami Veled épp csak megtörtént. Persze nem kell húzni, halasztani, nem kell 10 évig jegyben járni, de ez is egy olyan fontos állomása az életednek, amit nyugodtan kiélvezhetsz. Semmi nem fog történni, ha csak 2 hónap múltán kezdesz neki a dolognak. De ha úgy érzed kiélvezted... állj neki, kövesd ezt az útmutatót és kezdj hozzá. Egy nagyon izgalmas időszak vár rád.

2. Esküvői költségvetés 💰

Az egyik legnehezebb és legfontosabb rész a büdzsé meghatározása. Mi az a keret amit rá tudsz fordítani és mi az a keret, amit rá szeretnél fordítani? Lehet esküvőt szervezni milliárdokból is és ésszerű kereteken belül is, de mindenképp pénzbe fog kerülni.

Első lépésként tehát le kell ülnötök közösen és át kell beszélnetek a pénzügyeket. 

- Mennyit tudsz beletenni Te, mennit tud beletenni Ő? 

- Lesz még valaki aki esetleg beszáll és támogat? 

- Mennyi pénzt tudtok félretenni az elkövetkezendő időkben erre? 

- Mennyire tudjátok időben széthúzni a költségeket? (Nem egyszerre kell majd mindent kifizetni).


Hiába az egyik legnehezebb kérdés, ha sikerül végigrágnotok magatokat ezen, sokkal kevesebb stressz fog érni a szervezés közben.


3. Prioritások 🥇

A legtöbben, mikor tanácsot adnak ilyen témában ugyanazokat mondják sorrendként... elsőként talán dátum és/vagy helyszín, esetleg esküvőszervező. Pedig ennek nem feltétlen kell így lennie. Persze, ezek esszenciális kérdések, de hiába keresel egy helyszínt, ha az neked rohadtul huszadrangú. Hiába mondja valaki, hogy szerezz szervezőt, ha magad szeretnéd csinálni. Ahogy a dátum is fontos, de ha Neked teljesen mindegy, akkor ne az legyen a fő szempont.

Így az esküvői költségvetés után az első amivel foglalkoznod kell az az, hogy mi Neked (na jó, Nektek🙄) a legfontosabb. Mi az, amihez mindenképp ragaszkodtok, mi az, amibe a legtöbb energiát és/vagy pénzt vagytok hajlandóak tenni?

Ha Neked a balatonvilágosi Tópart Hotel a vágyálmod, akkor ne ragaszkodj ahhoz a bizonyos időponthoz ami csak a 4. helyen áll, mert elég nagy eséllyel pont foglalt lesz.

Ha az esküvői képek a nagyival mindennél többet érnek, akkor legyen az az első...

Állíts fel egy sorrendet és máris tudni fogod, hogy milyen sorrendben haladj. Sőt, ha felállítottad a sorrendet, a következő pontokat is eszerint cserélgesd. Segíteni fog fókuszálni a valóban fontos dolgokra, segíteni fog elosztani az esküvői költségvetést is, hogy hova koncentrálj többet és hova kevesebbet.

Készíts egy 5-10 tételes listát amiben csak a számotokra legfontosabb dolgok vannak!

4. Organizálj 🤯

Ez egy elég rugalmas pontja lesz a szervezésnek. Teljesen testreszabható. Használhatsz bármit, a lényeg, hogy tudd követni a dolgokat. Lehet egy excel táblád, lehet egy jegyzet a telefonodban, vehetsz egy kockás füzetet, esküvőszervező naplót, de számtalan alkalmazás is létezik már.

A lényeg, hogy nyomon tudd követni a haladást.

Segítségképpen készítettem Neked egy táblázatot, amiben a költségvetéstől kezdve, a válogatáson keresztül az esküvő napjáig nyomon követheted a haladásod.


5. Esküvő stílusok - a kutatás 🤔

Lehet hagyományos vagy modern, lehet elegáns, lehet minimál, lehet bohém... nézz utána, kutass, nézegesd a pinterestet, lapozgasd a google-t, vagy csak emlékezz vissza olyan esküvőkre, ahol vendégként voltál. Mi az, ami Neked tetszett, milyen az, amiben el tudod képzelni magad?


Pro tipp: érdemes mindezt az esküvői költségvetés fényében nézegetni. Ne ess abba a hibába, hogy fejben már két esküvőt meg is szerveztél... egy pinterest inspirációt és egyolyat, amit meg is engedhetsz magadnak.


6. Esküvő stílus - a meghatározás 😍

Ha túl vagy a kutatómunkán, jó eséllyel kialakult benned egy kép, hogyan is képzeled el magad, vagy épp az egész napot. Mostanra van egy elképzelésed, hogy milyen legyen a hangulat, a díszítés, a környezet... Na, innen kezdődik az igazi móka.

Ennél a pontnál teheted bele magadat igazán, itt dönthetsz arról mennyire akarsz különlegeset, mennyire akarsz a Te személyiségedhez illő esküvőt.


7. Az esküvői csekklista ✅

Eljutottunk oda, hogy van egy költségvetésed, kitaláltad a számodra legfontosabb dolgokat, nagyjából meghatároztad az esküvőd stílusát és persze van egy füzetkéd is amiben vezetheted a folyamatot. Vedd elő azt a füzetet és írjunk bele egy csekklistát. 

Mik azok a konkrét feladatok, amiket az esküvőig meg kell csinálni?


Pro tipp: 

- nyugodtan bontsd le kisebb feladatokra... az, hogy "lefoglalni a helyszínt" hatalmas feladat tud lenni. Lehet 5 különböző lépés vezet odáig. Gyűjtés, ajánlatkérés, egyeztetés, bejárás... majd valahol a sor végén ott van a foglalás. 

- Legyen deadline! Határozz meg határidőket. Például a következő két hétben esküvői videósokat gyűjtesz. Amikor az megvan, rászánsz pár órát és bekéred az ajánlatokat. Az ajánlatok beérkezésének is adj egy határidőt. Ha valaki nem képes egy héten belül legalább visszajelezni, azzal vajon milyen lesz a további kommunikáció vagy a közös munka? Ne egy potenciális szolgáltatón múljon az, Te hogyan haladsz a szervezéssel.

8. Dátum 🗓

Mint korábban írtam, ezek a pontok már felcserélhetőek. Ne ragaszkodj foggal-körömmel egy adott dátumhoz ha Neked az nem annyira fontos, de mindenképp fontos lépés ezt meghatározni már az eleje felé, hiszen sok esetben csak ennek fényében tudsz tovább haladni. 

Haladj a nagyobb időintervallumoktól a kisebbekig. Elsőnek határozd meg az évet (ez mondjuk elég hasznos), aztán kezdetnek egy évszakot, majd gondolkozz hónapokban... és így tovább. 

Ha mindenképp nyári esküvőt szeretnél készülj fel rá, hogy meleg lesz és sok helyen teltház. Ha téli esküvőben gondolkozol akkor pedig hideg, de sokkal egyszerűbben találsz majd helyszínt, talán még olcsóbb is lesz néhány dolog, de ebben az esetben a kültéri esküvő már sokkal  kevésbé kézenfekvő opció (de persze nem lehetetlen).


9. Vendéglista 📝

Erre is tökéletesen igaz, hogy a korábban meghatározottak alapján tudsz tervezni. Mekkora a büdzsé? Kis, meghitt esküvőt szeretnél, vagy hatalmas ünnepséget? 

Talán ez az egyik legfontosabb, hiszen azoktól a pillanatoktól lesz igazán fontos ez a nap, amit együtt éltek meg. Kikkel szeretnéd átélni? Kikkel szeretnél közösen átélt pillanatokat?

Pro tipp:

- Felejtsd el azt, hogy "illik", vagy, hogy "szokás"... ha valakit nem szeretnél meghívni, engedd el nyugodtan. Ha nem beszélté vele 10 éve, engedd el nyugodtan. Ez a Te esküvőd, döntsd el Te kivel szeretnéd megosztani.

- Bár erről sokan nem beszélnek, mert "nem illik", de az esküvőnek rengeteg fix költsége van, amivel mindenképp számolnod kell, teljesen mindegy hány vendéget hívsz meg. Viszont minél több ember van a vendéglistán, annál több emberre oszlik el ez a fix összeg.

- Ha úgy érzed, hogy az örömszülők bele szeretnének majd szólni ebbe, határozz meg egy számot, hogy hány embert hívhatnak meg.


10. A tökéletes esküvői helyszín 🏰

Tedd bele a munkát, kutass, nézelődj... itt is nyugodtan használd azt a módszert amit a dátumnál. A nagyobb területektől haladj a kisebbek felé. Melyik kontinens? Melyik ország? Pest megye vagy Balatonfelvidék? 

Milyen az a hely, ami a legjobban illeszkedik az elképzeléseidhez? Mi az, amit megengedhetsz magadnak?


Pro tipp: 

- Meglepő módon léteznek olyan helyek, amik nagyon jól néznek ki, tökéletes helyszínek és mégsem kell ráköltened egy új autó árát. Bátran kérj ajánlatot bárhonnan, sőt! Minél több ajánlatot kérsz, annál jobban látni fogod mi az ami reális, mi az, ami arányaiban a legjobb.  

- Vedd figyelembe, hogy milyen járulékos költségek lehetnek? (Catering, dugó díj, eszközbérlés, egyéb szolgáltatások, kizárólagosság...) Lehet az alapár nagyon jól mutat, de ha mindent egybevetsz, már ott vagy, hogy álmaid helyszínét is kibárelhetted volna.

- Vedd számításba az infrastruktúrát, ki honnan érkezik, hogyan lehet megközelíteni, kell-e szállás, van-e szállás, milyen a parkolás...?

- Szintén érdemes utánajárni a helyi csendrendeletnek és/vagy a rendelkezésre állásnak. A halk zene épp olyan kellemetlen lehet, mint az, ha éjfélkor rátok kapcsolják a porszívót, hogy ők már mennének haza.

11. Save the Date 📆

Ha már megvan kikkel szeretnél osztozni az élményben, megvan a helyszín és a dátum, akkor értesítsd őket minél előbb, hogy készülni tudjanak rá! 

Pro tipp: itt még nem feltétlen kell meghívót küldeni, még nem biztos, hogy kész terved van. Nem tudod mikorra várod őket. Viszont van egy dátumod és egy helyszíned, minél előbb tudják, annál hamarabb tudnak vele ők is tervezni.


12. A szolgáltatók - első felvonás 🔎

A költségvetéshez képest döntsd el mik azok a szolgáltatások, amiket mindenképp szeretnél? 

- Esküvői fotós

- Esküvői videós

- Ceremónia mester

- Dekoros

- DJ/zenekar

- Esküvőszervező

- Torta, catering

- Fodrász, sminkes...

Ezeket Nektek kell eldönteni. Lehet az egyik fontos, míg a másik nem. Lehet a sminkedet még véletenül sem bíznád másra, de lehet megvan a kedvenc sminkesed. Kik azok a szolgáltatók, akikre mindenképp szükséged lesz?


Keresd meg őket, kérj ajánlatot és foglald le. Felesleges húzni az időt.13. Szolgáltatók - második felvonás 🔍

Vannak azok a szolgáltatások, amikre először talán nem gondoltál, mégis jó volna, ha lenne. Ilyen lehet egy szelfibox, egy videótelefonos vendégkönyv, egy grillpult, egy kitelepült pizzasütő, transzport, kocsibérlés... bármi.


14. Szerződés 🖋

Ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni. Mielőtt bárkinek bármit fizetnél, mielőtt bármelyik szolgáltatást lefoglalnád, vagy kipipálnád a csekklistádon, írj szerződést!

Szerződést kérni nem ciki! Nyugodtan kérdezd meg, hogy mi a szerződéskötés menete? Mikor, vagy hogyan kapjátok meg a szerződést? - Egy ilyen kérdés nem követelőz, mégis rákérdezel arra, ami érdekel. 

Ha a válasz az, hogy nála nem szokás, akkor fuss! Nem is azért mert át akar verni. De bármi történhet!

A szerződés mindkét felet védi! Véd Téged és védi a szolgáltatót.

Mi legyen minimum benne a szerződésben?

- Mit? (vállalások)

- Mikor? (határidők)

- Mennyiért? (pontos összeg, annak ütemezése)

- Hogyan? (feltételek)

- Váratlan helyzetek (betegség, lemondás, halasztás...)


15. Legyen legális 👩🏻‍⚖️

A menü kiválasztása és az ültetőkártyák tervezése is fontos, de az sem baj, ha utánajársz annak, hogy tényleg, valóban "offisöl" legyen majd az az esküvő. 

Mire gondol itt a költő?🤔

- Vannak bizonyos napok, amikor nem esketnek az anyakönyvvezetők. (pl augusztus 20. vagy január 1.)

- Vannak bizonyos helyek, ahol nem eskethet az anyakönyvvezető (pl nyílt vízen).

- Vannak bizonyos bürokratikus procedúrák, amiket el kell végezni esküvő előtt (akár polgári, akár valamilyen egyházi).

- És akkor már ejtsünk szót arról is, hogy az egyéb eljárásokat is sokszor egyszerűbb esküvő előtt megejteni, pl adókedvezmények igénylése.


16. Az esküvő estéje 💃🏻

Hogy nézzen ki a vacsora? Mi legyen a menü? Milyen italok legyenek? Sok apró kérdés, amit idővel mindenképp meg kell válaszolnod.

Milyen estét képzeltél el magadnak? DJ vagy zenekar? Hajnalig tartó, vagy 1-kor már takarodó van? Szeretnél-e játékot, ha igen milyet? Hogy állsz a menyecsketánchoz, vagy a menyasszonyrablás intézményéhez? Mi az amit szeretnél, mi az amit semmiképp?


17. Szállítás 🚌

Bár némileg volt szó róla, mindenképp gondolkozz el, ki hogyan jut el az esküvőre, vagy éppen haza, kell-e helyszínek között mozogni? A nagymamát ki fogja elhozni? Tudsz-e szervezni fuvart, vagy lesz-e szállás?

Apróságnak tűnik, meg mondhatod, hogy mindenki oldja meg maga, de ha nincs elég parkoló, akkor időben kell indulni, hogy ne a vacsora közepén essen be valaki. Ha lehetetlen tömegközlekedéssel megközelíteni, mi lesz azzal, akinek nincs autója? Szóval érdemes átgondolni a lehetőségeket és legalább tájékoztatnni majd a vendégeket, hogy minél kevesebb váratlan helyzettel kelljen megküzdeni.


18. Legyél online 👩‍💻

A kommunikációnak rengeteg módja lehet. Felhívhatsz mindenkit egyesével, de készíthetsz egy külön weboldalt is a legfontosabb infókkal, kérdőívekkel, űrlapokkal, szavazással. Egy facebook csoport is szuper megoldás, de egy dedikált weblap összeállítása sem atomfizika. Ráadásul ezeket nem csak egyszerűen, de akár ingyen is meg tudod már tenni.

Mire tudod ezt használni?

- Egyszerű kommunikáció

- Up to date vendéglista 

- Menü meghatározása

- Fuvarok szervezése, emberek összekötése (telekocsi szervezése)

- Megoszthatod a képeket, videókat

- Begyűjtheted a képeket, videókat

- Írhatsz házirendet (pl legyen némán a telefon, ne fotózzanak, vagy mennyire nem szeretnél menyasszony rablást...)


Ha ez megvan, sokkal hatékonyabb lehetsz, nem pazarolsz papírt, és a végén már csak néhány embert kell majd egyesével felhívni.


19. Forgatókönyv ⌚️

Mikor minden lassan a helyére kerül, érdemes felállítani egy első körös forgatókönyvet, ahol a nap főbb pontjait határozod meg. Ennek alapján fogod meg tudod tervezni a továbbiakat és haladni a következő pontokkal.

Mik a főbb pontok, amivel érdemes kezdeni?

- Ceremónia (vagy ceremóniák)

- Ehhez mérten a vendégek érkezése

- Vacsora kezdete

- Meddig tart? (Ha pl 3-kor el kell hagyni a helyszínt)

Pro tipp: A

- canva.com oldalon nagyon egyszerűen, gyorsan és ingyenesen készíthetsz saját meghívó kreatívot. Ha nem vagy grafikus, tökéletes felület, mert akár kész minták alapján is választhatsz.

- A forgatókönyvhöz, ha nem is közvetlenül, de hozzá tartozik az is, hogy mi fog történni a ceremónián. Egy újabb szuper randi lehet nektek, ha egy üveg bor mellett kitaláljátok közösen milyen zenék szóljanak alatta. (bevonulás, gyűrűhúzás, szülőköszöntés, kivonulás...)

- Ebben egy igazán profi ceremónia mester rengeteget fog tudni segíteni, de szinte bármelyik szolgáltató fog tudni tanácsot adni.


20. Esküvői meghívók 💌

A meghívók kiküldésének, átadásának több módja van. Lehet papíron, lehet online, lehet személyesen. Mindnek megvan az előnye, hátránya. A meghívók elkészítése egy kreatív folyamat, megkérhetsz egy grafikust, megcsinálhatod magad, de egy alap ötlet és pár részlet mindenképp kelleni fog. Mi szerepeljen benne? Dátum, helyszín, főbb időpontok (előző pont szerint), dresscode (ha van), de szerepelhet benne szinte bármi. Ajándékötlet, 1-1 kérés, térkép, visszajelzés kérése és persze akár menüvel kapcsolatos kérdések is.

Pro tipp: Ha mindenképp ragaszkodsz a papír alapú meghívóhoz, akkor is át lehet terelni online felületre a kommunikációt. Készíts egy zárt facebook csoportot vagy eseményt, készíthetsz online kérdőívet, vagy egy dedikált weblapot is, nem kell egy hosszú linket rátenni a meghívóra, hogy betűnként kelljen begépelni minden vendégnek. Léteznek ingyenesen használható QR kód generátorok, amik sokkal jobban néznek majd ki a meghívón. Ilyen szolgáltatása van például a bit.ly-nek is, de ugyanezen az oldalon egy shortlinket is létrehozhatsz, hogy a meghívóra csak annyi kerüljön bit.ly/xy-eskuvo.


21. Az esküvői ruha 👗

Lehet ez az a pont, amire végig vártál. Ha Neked ez a legfontosabb, akkor értelemszerűen már régen túlestél rajta. Biztos van egy alap elképzelésed róla, így a stílust érintő kérdésekbe nem is mennék bele.

Már csak azt kell eldönteni, hogy vásárolsz, vagy bérelsz, esetleg teljesen egyedit szeretnél varratni? 

Mikor, hogyan és hol fogod megtalálni a tökéletes ruhát?

A koszorúslányok ruháiról Te gondoskodsz? Arra milyen ötleteid vannak?

Pro tipp: 

- A ruhapróba egy újabb izgalmas állomás lesz, oszd meg a baratnőiddel. Lehetőleg olyannal, aki ismeri az ízlésed és aki esetleg ott is lesz majd veled a nagy napon, így nem csak választani, keresni fog tudni segíteni, de az esküvőn sem először fog találkozni azzal, hogy segíteni kell rád feladni.

- A próbára érdemes még mással is készülni. Először is, ha van már valami ékszered, cipőd, kiegészítőd, akkor vidd el nyugodtan, ahogy egy testszínű fehérnemű és harisnya is hasznos lehet. Viszont kerüld az erős sminket, a rúzst, vagy épp a csokitortát. Nem lenne jó móka összekenni 0. percben. (Ha van egy kifejezett szín, amit szeretnél, vigyél magaddal egy ugyanolyan színű kendőt, így pontosan látni fogod, ha becsapnak a fények).


22. Esküvői költségvetés (megint...🙄)

Szinte már unalmas, de időnként nézz rá a költségvetésre, hogyan is állsz. Ennél a pontnál már a főbb dolgok megvannak. Térj vissza, nézd meg, hogy állsz. Mekkora még a keret, mi az, amit már kifizettél, miből mennyit fizettél ki? Mennyit kell még kifizetned és mikor? 

Ezt egyébként érdemes folyamatában vezetni, de ezt sokszor könnyebb mondani, mint megtenni.


23. Kívánságlista 🎁

Az esküvőn a vendégek mindenképp szeretnének majd adni valamit. Ha Ti nem adtok támpontot, akkor maguktól találnak ki olyan dolgokat, amikre talán nincs szükségetek. Ha tárgyi dolgokra nincs szükségetek, ma már az sem ciki, ha kedvesen megfogalmazod, hogy "már belaktátok együtt a családi fészket, így nincs szükségetek még egy kenyérpirítóra, de ha támogatni szeretnék az álom nászutat, vagy a közös jövőtök, akkor örömmel veszitek".

Természetesen van akinek erre sincs szüksége, vagy nem szeretné. Ebben az esetben arra is kérheted őket, hogy egy számotokra kedves szervezetet/kezdeményezést támogassanak.


24. A gyűrűk 💍

Az egyik talán legjobb feladat, hogy elmentek és megveszitek a gyűrűket, amit egész életetekben viselhettek majd. A feladat egyszerű, határozzátok meg a keretet és vegyétek meg azt, amelyik tetszik. Kössétek össze egy finom ebéddel/vacsival, kapcsoljátok ki kicsit a szervező üzemmódot és randizzatok egyet.


25. Vendéglista 👩‍👧‍👧

Korábban ugye kiküldtük a meghívót, amire visszajelzést várunk. Amikor közeleg ennek a határideje (mert ugye az is van), kezdjetek el végigmeni a listán és kérdezzetek rá direktbe azoknál, akik még nem jeleztek. Nektek is haladni kell a szervezéssel, szóval próbáljátok meg tartani a határidőt. Amint minden visszajelzés beérkezett összesítsétek. Ekkor kezdődhet a logisztikai játék. 

- Ki kivel utazik?

- Ültetés, ültetőkártyák

- Menü véglegesítése, egyeztetés a catering céggel

- Egyeztetés a helyszínnel (ha kell, akkor véglegesíteni a szállásfoglalást)

- Megnézni hány gyerek lesz, velük hogyan számolj? Kell-e felügyelet, vagy játszósarok?

- Köszönőajándékok


26. Esküvői forgatókönyv ⌚️

Amikor a főbb részletek a helyükre kerültek, elkezdhettek dolgozni az apróbb, de ugyanolyan fontos dolgokon. Ilyen például a kisebb események időzítése. Mikortól legyen a vendégvárás, hogyan menjenek a csoportképek, mikor legyen a nyitótánc, vagy mikorra időzítsétek pontosan a kreatív fotózást.

Amint kialakult, nagyon hasznos lépés, ha készítesz egy nagyon részletes feladatlistát az esküvő előtti és az esküvő napjára. Mit, mikor és ki fog csinálni? Hiába beszélted meg a tesóddal, hogy elhozza a nagyit, írd fel, egyeztesd le mégegyszer. Mindenről tudd, hogy mikor, minek kell történnie és ki érte a felelős. Ha nem találod a mikrofont, akkor a DJ-t keresed, a helyszínt, vagy a Ceremónia mestert? Ugyanez igaz a gyűrűkre, vagy a csokrodra. Legyen mindennek egy felelőse és ami még fontosabb, tudjon is róla!


27. Beszédek, fogadalmak 🎤

Mikor megtervezted az estét, biztos számoltál azzal, hogy bizony lesz, aki beszédet szeretne majd mondani. Rendszerint az örömapák privilégiuma, hogy fixen helyet kapnak a mikrofonnál, de nem ritka az sem, hogy a tanúk, vagy akár Ti is mondtok pár szót. Gondoljátok végig, hogy ki, mit és mikor fog mondani.


Pro tipp: A beszédek időzítése nagyon fontos. Ne legyen túl hosszú, akár meg is határozhattok egy időintervallumot és szét is oszthatjátok a beszédeket. Érdemes nem közvetlen egymás után időzíteni őket, inkább fogások előtt legyen 1-1, így sokkal könnyebben emészthető.


28. Érkezés és előkészületek ⌚️

Ha már úgy érzed, hogy minden a helyére került, kezd el átgondolni azt is, hogy mi fog történni az esküvő előtti időben. Mi lesz az előző nap? Milyen feladataid lesznek? Milyen lesz aznap reggel? Milyen feladataid lesznek? Ki, mikor és hogyan fog érkezni?


29. Nászút ✈️

Ismét egy kis esküvőszervezés mentes randi ötlet. Már majdnem teljesen kész vagytok, már megvan az asztaldíszek masnijának a színe, megvan a fotós, megvan a szülőköszöntő ajándék, már alá van írva az összes szerződés, szóval kicsit dőljetek hátra, tegyétek félre az esküvőt és üljetek le kicsit. Dőljetek hátra és kezdjétek el kitalálni, hogy milyen legyen a nászút.

Ezek a kis szervezésmentes randik két dolog miatt nagyon fontosak... Egyrészt jó móka kicsit kiszakadni, mással foglalkozni, másrészt azzal, hogy kiszakadtok, újból friss szemmel tudjátok nézni. Ez, főleg ahogy közeledtek a szervezés vége felé, egyre fontosabb. Szóval rendeljetek egy pizzát és foglaljatok le két repülőjegyet Izlandra (vagy ahova szeretnétek).


30. Fogadalom 📝

Ez ugye egy eléggé opcionális kérdéskör. Itthon viszonylag ritkább az, hogy fogadalommal készülnek a párok a ceremóniára. Nem mindenkinek komfortos felolvasni, elmondani egy szerelmi vallomást az egész násznép előtt. 

Én mégis azt javaslom, hogy írj egyet. Ennek rengeteg formája lehet, nem is kell feltétlen a ceremónián felolvasni, sőt! Ha csak Ti ketten vagytok ott és úgy olvassátok fel, egyrészt nagyon bensőséges és szép pillanata lesz ez a napotoknak, másrészt akár gyönyörű képek is készülhetnek ilyenkor. De olyan lehetőségetek is van, hogy nem is olvassátok fel. Egész egyszerűen írd le mit érzel, fogalmazz meg egy levelet és míg az egyik szobában készülődsz, küld be egy borítékban a jövendőbelidnek. (Ha így teszel, ne felejts el szólni róla a fotósnak, videósnak, mert gyönyörű felvételek lehetnek, amiről nem lenne jó lemaradni).

31. Check in 📞

Aláírtál mindent, megvan mindenki, aki majd igyekszik a legtöbbet, legjobbat nyújtani, hogy tényleg életed legszebb napja legyen, most menj egy kört és csekkolj be náluk. Hívd fel őket, egyeztessetek egy utolsót, bármi fontos változás történt volna, jelezd, sőt, inkább beszéljétek át a forgatókönyvet mégegyszer. Ha elküldöd nekik e-mailben, az még jobb. Sőt, ajánlom, hogy egy kontakt listát is küldj mellé, amiben szerepel a többi szolgáltató és egy vendég, aki tisztában van mindennel, csak, hogy legyen hova nyúlni, ha bárkinek kérdése lenne.


32. Az utolsó simítások 👌🏻

Közeleg az esküvő, így érdemes mindent átnyálazni mégegyszer. Mindenre gondoltál? Minden a helyére került? Kell még valamin változtatni, finomítani? Próbáld fel újra a ruhát, gyakorold el a beszéded... végezd el az utolsó simításokat.


33. Egy újabb csekklista ✅

Már annyira közel van az esküvő, hogy szinte a szádban érzed a torta ízét, de 1-2 lépés még mindig hátra van. Minél felkészültebben várod azt a bizonyos napot, annál kevésbé lesz stresszes. Ez már egy igen haladó trükk, de készíts egy újabb csekklistát. Mit kell vinned? Gyűrű, ruha, smink, rúzs, dezodor, váltócipő, fehérnemű, gyógyszer, tampon, SOS csomag minden eshetőségre.... legyél olyan, mint egy kiscserkész, készülj fel mindenre. 

 

34. Esküvő előtti esküvőmentes idő ❤️

Most már minden készen áll, nincs más hátra, mint a megvalósítás. Egészen eddig szorgosan készültél, így iktass be megint egy kis jól megérdemelt szünetet. Persze időről időre újra átnézheted a dolgokat, de most már inkább csak hangolódj.


35. Élvezd ✨

Gratulálok, megcsináltad! Nagyon gyorsan el fog repülni ez a nap, élvezd ki!

Ha Te is a hasonlóan őszinte pillanatokat szeretnél viszontlátni az esküvőd napjáról, kattints!👇🏻